De kermis is eigenlijk een verzameling van rondtrekkende attracties. Iedere keer wordt de kermis weer ergens anders in de open lucht opgebouwd ter vermaak. Meestal blijft de kermis dan een aantal dagen, een week of soms zelfs nog langer op dezelfde plek staan. Vroeger was de kermis een van de weinige plekken waar men uit kon gaan. Tegenwoordig is dat niet meer zo, hoewel bepaalde kermissen wel echt als een leuk uitje aanvoelen.
Kermis en kerk
Vroeger was de kermis eigenlijk meer een soort van jaarmarkt die voor een speciale feestdag werd georganiseerd, meestal met een kerkelijke achtergrond. Op zo’n dag werd bijvoorbeeld de patroonheilige geëerd en was er eveneens ruimte voor vermaak. In de steden raakte de kermis al snel zijn band met het religieuze kwijt, maar in sommige dorpen gaat het nog steeds hand in hand.
De eerste kermissen
Eén van de oudste kermissen is die in Wijk bij Duurstede, hier werd al een kermis gehouden in 1023. Ook Utrecht was vrij snel met zijn kermis. Tot rond 1900 bleven de kermisexploitanten meestal in hun eigen provincie, mede omdat veel attracties nog met paard en wagen of zelfs per schip vervoerd moesten worden. Tegenwoordig gaat het allemaal wat eenvoudiger en reizen ze vaak door het gehele land en soms zelfs daarbuiten.