magic-fair.nl – Alles wat je wilt weten over evenementen met kinderen

Festivals

Straatfestivals

Een ander mooi voorbeeld van laagdrempelige festivals zijn zogeheten straatfestivals. Deze festiviteiten zijn ideaal om met het hele gezin te bezoeken. Meestal wordt een dergelijk festival in het centrum van een dorp of een stad gehouden. Dit soort festivals zijn over het algemeen gratis toegankelijk.

Dansen op straat

Straatfestivals kunnen bestaan uit straattheater of straatmuzikanten, maar ook levende standbeelden of stoeptekeningen kunnen een onderdeel zijn van een straatfestival. Wat je ook vaak ziet zijn optochten die door de straten gaan, met bijvoorbeeld wagens met muziek of dansers er op. Het zomercarnaval in Rotterdam is een mooi voorbeeld van een straatfestival waar duizenden bezoekers op afkomen. Er is muziek, er wordt overal gedanst en langs de route zijn er plekken waar je wat kunt eten of drinken.

Al jaren een traditie

In Bolsward is er al meer dan 20 jaar tijdens de Heamieldagen het straatfestival BOLStjurrich. Dit straatfestival bestaat voornamelijk uit theater en muziek. In Woerden is er zelfs al meer dan 30 keer het Straattheater Festival gehouden. Een festival waar tientallen artiesten uit het binnen- en buitenland optreden. Het Kwaku Festival in Amsterdam vindt daarentegen plaats in een park. Hier vindt men cultuur, dans, muziek en eten, maar ook een speciaal kinderpodium en kinderworkshops.

Festivals tijdens de carnaval

Tijdens de carnavalsperiode zijn er in veel plaatsen welke dan allemaal een carnavalsnaam hebben ook straatfestivals, meestal in de vorm van een optocht. Praalwagens rijden door de stad en zorgen voor een kleurrijk en levendig spektakel. De optocht in Oeteldonk (Den Bosch) is de meest bezochte optocht van Nederland. Ook in Breda, wat tijdens het carnaval ’t Kielegat heet, is er een schitterende optocht welke als één van de grootste en mooiste carnavalsoptochten wordt bestempeld. Soms zijn er ook speciale kinderoptochten, maar het merendeel van de jeugd geniet ook van de normale optochten, welke toegankelijk zijn voor alle leeftijden.

Optochten voor kinderen

Iets wat kinderen vaak ook geweldig vinden is een lampionnenoptocht. Het is ook een schitterend gezicht als je de kinderen allemaal trots met hun lichtjes ziet lopen. Zeker rond de tijd van Sint-Maarten of tijdens Halloween zijn er vaak van dit soort straatevenementen te vinden. Eigenlijk is de avondvierdaagse ook een soort straatfestival, maar dan gecombineerd met een sportieve prestatie. Vaak is de laatste avond een sfeervolle gebeurtenis waarbij de lopers feestelijk worden onthaald.

Dit vind je misschien ook leuk