magic-fair.nl – Alles wat je wilt weten over evenementen met kinderen

Festivals

Verschillende soorten festivals

Een festival is een evenement wat bedoeld is voor bepaalde groepen mensen. Deze festivals zijn er zowel voor volwassenen als kinderen. Het kan bijvoorbeeld een cabaretfestival zijn, een filmfestival of een muziekfestival. Voor kinderen is een theaterfestival of een stripboekenfestival ook altijd een leuke gebeurtenis. Er zijn ook festivals die voor alle leeftijden leuk zijn, bijvoorbeeld omdat het festivalterrein op alle leeftijden is ingericht. Dit zie je nog wel eens bij een foodfestival of een boekenfestival.

Met het gele gezin op pad

Een festival is meestal een leuk uitstapje voor het hele gezin. Afhankelijk van het type festival ligt de nadruk op kindervermaak of vermaak dat voor alle leeftijden geschikt is. Zo is er bijvoorbeeld in 2022 in Weert een Internationaal Kinderfestival waar alle talenten uit de regio een podiummoment wordt geboden. Het maakt hierbij niet uit hoe oud of jong je bent en hoeveel ervaring je hebt. Iedereen kan hier zijn talent aan het publiek tonen op het gebied van dans, toneel, sport, playbacken of iets anders waar je goed in bent.

Leuke voorbeelden

Zo is er in Breda ook al een paar jaar het Brik festival, wat ontstaan is uit het Bredase dansgezelschap de Stilte. Zij bieden kinderen en volwassen de kans om tijdens het festival de hele wereld over te reizen, zonder dat ze hiervoor Breda hoeven te verlaten. De kwaliteitsvoorstellingen van Brik die de kinderfantasie prikkelen en meestal zonder woorden zijn, bieden een bijzondere vorm van kunst. Bijna ieder jaar zitten de zalen vol en rijden de schoolbussen vanuit heel Brabant met kinderen af en aan. De kaartjes zijn betaalbaar en de voorstellingen worden op verschillende plekken gehouden. Ook worden er workshops gegeven. In Haren is er ook een speciaal kinderfestival. Hier beleven de kinderen een dag vol magie en avontuur. Ze kunnen actief deelnemen met de sport- en andere activiteiten, workshops en genieten van de theatervoorstellingen of de muziek.

Met of zonder kaartje

Zo zijn er door het hele land leuke voorbeelden te noemen van allerlei soorten festivals voor alle leeftijden. Er bestaat zelfs een luierfestivals met veel vermaak voor jong en oud. Festivals vinden ook veel in de buitenlucht plaats en soms is het festivalterrein gratis te betreden. Het kan ook zijn dat er een kaartje gekocht moet worden voor het festival, maar dit hangt van het type festival af en van de organisatie.

Speciale coronamaatregelen

Door de coronapandemie zijn er helaas de laatste tijd vele festivals niet doorgegaan. De meesten zijn hierdoor opgeschoven naar een latere datum. Het is wel altijd verstandig om vooraf even te checken of er speciale voorwaarden zijn om het festival te kunnen bezoeken. Meestal wordt dit wel aangegeven op de website van het desbetreffende festival.

Dit vind je misschien ook leuk