Festivals

KermisKermis

AttractieparkenAttractieparken

Verschillende soorten festivals

Een festival is een evenement wat bedoeld is voor bepaalde groepen mensen. Deze festivals zijn er zowel voor volwassenen als kinderen. Het kan bijvoorbeeld een cabaretfestival zijn, een filmfestival of een muziekfestival. Voor kinderen is een theaterfestival of een stripboekenfestival ook altijd een leuke gebeurtenis. Er zijn ook festivals die voor alle leeftijden leuk zijn, bijvoorbeeld omdat het festivalterrein op alle leeftijden is ingericht. Dit zie je nog wel eens bij een foodfestival of een boekenfestival.

Met het gele gezin op pad

Een festival is meestal een leuk uitstapje voor het hele gezin. Afhankelijk van het type festival ligt de nadruk op kindervermaak of vermaak dat voor alle leeftijden geschikt is. Zo is er bijvoorbeeld in 2022 in Weert een Internationaal Kinderfestival waar alle talenten uit de regio een podiummoment wordt geboden. Het maakt hierbij niet uit hoe oud of jong je bent en hoeveel ervaring je hebt. Iedereen kan hier zijn talent aan het publiek tonen op het gebied van dans, toneel, sport, playbacken of iets anders waar je goed in bent.

Leuke voorbeelden

Zo is er in Breda ook al een paar jaar het Brik festival, wat ontstaan is uit het Bredase dansgezelschap de Stilte. Zij bieden kinderen en volwassen de kans om tijdens het festival de hele wereld over te reizen, zonder dat ze hiervoor Breda hoeven te verlaten. De kwaliteitsvoorstellingen van Brik die de kinderfantasie prikkelen en meestal zonder woorden zijn, bieden een bijzondere vorm van kunst. Bijna ieder jaar zitten de zalen vol en rijden de schoolbussen vanuit heel Brabant met kinderen af en aan. De kaartjes zijn betaalbaar en de voorstellingen worden op verschillende plekken gehouden. Ook worden er workshops gegeven. In Haren is er ook een speciaal kinderfestival. Hier beleven de kinderen een dag vol magie en avontuur. Ze kunnen actief deelnemen met de sport- en andere activiteiten, workshops en genieten van de theatervoorstellingen of de muziek.

Met of zonder kaartje

Zo zijn er door het hele land leuke voorbeelden te noemen van allerlei soorten festivals voor alle leeftijden. Er bestaat zelfs een luierfestivals met veel vermaak voor jong en oud. Festivals vinden ook veel in de buitenlucht plaats en soms is het festivalterrein gratis te betreden. Het kan ook zijn dat er een kaartje gekocht moet worden voor het festival, maar dit hangt van het type festival af en van de organisatie.

Speciale coronamaatregelen

Door de coronapandemie zijn er helaas de laatste tijd vele festivals niet doorgegaan. De meesten zijn hierdoor opgeschoven naar een latere datum. Het is wel altijd verstandig om vooraf even te checken of er speciale voorwaarden zijn om het festival te kunnen bezoeken. Meestal wordt dit wel aangegeven op de website van het desbetreffende festival.

Straatfestivals

Een ander mooi voorbeeld van laagdrempelige festivals zijn zogeheten straatfestivals. Deze festiviteiten zijn ideaal om met het hele gezin te bezoeken. Meestal wordt een dergelijk festival in het centrum van een dorp of een stad gehouden. Dit soort festivals zijn over het algemeen gratis toegankelijk.

Dansen op straat

Straatfestivals kunnen bestaan uit straattheater of straatmuzikanten, maar ook levende standbeelden of stoeptekeningen kunnen een onderdeel zijn van een straatfestival. Wat je ook vaak ziet zijn optochten die door de straten gaan, met bijvoorbeeld wagens met muziek of dansers er op. Het zomercarnaval in Rotterdam is een mooi voorbeeld van een straatfestival waar duizenden bezoekers op afkomen. Er is muziek, er wordt overal gedanst en langs de route zijn er plekken waar je wat kunt eten of drinken.

Al jaren een traditie

In Bolsward is er al meer dan 20 jaar tijdens de Heamieldagen het straatfestival BOLStjurrich. Dit straatfestival bestaat voornamelijk uit theater en muziek. In Woerden is er zelfs al meer dan 30 keer het Straattheater Festival gehouden. Een festival waar tientallen artiesten uit het binnen- en buitenland optreden. Het Kwaku Festival in Amsterdam vindt daarentegen plaats in een park. Hier vindt men cultuur, dans, muziek en eten, maar ook een speciaal kinderpodium en kinderworkshops.

Festivals tijdens de carnaval

Tijdens de carnavalsperiode zijn er in veel plaatsen welke dan allemaal een carnavalsnaam hebben ook straatfestivals, meestal in de vorm van een optocht. Praalwagens rijden door de stad en zorgen voor een kleurrijk en levendig spektakel. De optocht in Oeteldonk (Den Bosch) is de meest bezochte optocht van Nederland. Ook in Breda, wat tijdens het carnaval ’t Kielegat heet, is er een schitterende optocht welke als één van de grootste en mooiste carnavalsoptochten wordt bestempeld. Soms zijn er ook speciale kinderoptochten, maar het merendeel van de jeugd geniet ook van de normale optochten, welke toegankelijk zijn voor alle leeftijden.

Optochten voor kinderen

Iets wat kinderen vaak ook geweldig vinden is een lampionnenoptocht. Het is ook een schitterend gezicht als je de kinderen allemaal trots met hun lichtjes ziet lopen. Zeker rond de tijd van Sint-Maarten of tijdens Halloween zijn er vaak van dit soort straatevenementen te vinden. Eigenlijk is de avondvierdaagse ook een soort straatfestival, maar dan gecombineerd met een sportieve prestatie. Vaak is de laatste avond een sfeervolle gebeurtenis waarbij de lopers feestelijk worden onthaald.

Met je kind naar een festival

Niet ieder festival is geschikt om met kinderen te bezoeken. Soms is het veel te druk of de ambiance is minder kindvriendelijk. Toch zijn er genoeg leuke festivals die zeker de moeite waard zijn om met het hele gezin naartoe te gaan.

Bevrijdingsdag

Neem bijvoorbeeld het kinderfestival van Bevrijdingspop, dat ieder jaar op 5 mei in Haarlem wordt gehouden. Het gaat hier om het oudste festival van Nederland dat een speciaal gedeelte heeft ingericht voor kinderen. Hier kunnen kinderen spelen, knutselen, voorstellingen bekijken en tal van andere dingen doen om er een leuke dag van te maken. Haarlem is trouwens niet de enige stad die een Bevrijdingsdag festival heeft, ook Zwolle en een aantal andere steden vieren Bevrijdingsdag groots en uitbundig.

Vooraf checken

Wil je jouw kinderen meenemen naar een groot event? Dan is het verstandig om vooraf even wat zaken te checken. Bijvoorbeeld of er ook eten en drinken verkrijgbaar is dat geschikt is voor kinderen. Is dit niet het geval, dan zal je dit zelf moeten meenemen. Een andere vraag kan zijn of er verschoningsruimtes bij de toiletten zijn. Bij sommige festivals is er zelfs een kinderopvang, altijd handig als je samen van een bepaald optreden wilt kunnen genieten. Is er geen opvang maar wil je wel vooraan staan bij bepaalde optredens, wissel elkaar dan af. Maak van tevoren samen met je partner een schema.

Voor de kleintjes

Neem voor de kleintjes in ieder geval een aantal zaken mee die het bezoek een stuk prettiger maken. Bijvoorbeeld een kleedje waar je even samen met de kids een rustpuntje kunt maken om bijvoorbeeld iets te eten of te drinken. Iets van speelgoed, oordopjes en reservekleding is uiteraard ook handig. Zorg dat de kinderen een naambandje met telefoonnummer dragen, mocht het kind in de massa zoekraken en de allerkleinsten neem je het beste mee in een buggy of een buikdrager.

De geschiedenis van de kermis

De kermis is eigenlijk een verzameling van rondtrekkende attracties. Iedere keer wordt de kermis weer ergens anders in de open lucht opgebouwd ter vermaak. Meestal blijft de kermis dan een aantal dagen, een week of soms zelfs nog langer op dezelfde plek staan. Vroeger was de kermis een van de weinige plekken waar men uit kon gaan. Tegenwoordig is dat niet meer zo, hoewel bepaalde kermissen wel echt als een leuk uitje aanvoelen.

Kermis en kerk

Vroeger was de kermis eigenlijk meer een soort van jaarmarkt die voor een speciale feestdag werd georganiseerd, meestal met een kerkelijke achtergrond. Op zo’n dag werd bijvoorbeeld de patroonheilige geëerd en was er eveneens ruimte voor vermaak. In de steden raakte de kermis al snel zijn band met het religieuze kwijt, maar in sommige dorpen gaat het nog steeds hand in hand.

De eerste kermissen

Eén van de oudste kermissen is die in Wijk bij Duurstede, hier werd al een kermis gehouden in 1023. Ook Utrecht was vrij snel met zijn kermis. Tot rond 1900 bleven de kermisexploitanten meestal in hun eigen provincie, mede omdat veel attracties nog met paard en wagen of zelfs per schip vervoerd moesten worden. Tegenwoordig gaat het allemaal wat eenvoudiger en reizen ze vaak door het gehele land en soms zelfs daarbuiten.

De kermis in opspraak

De één houdt van de kermis, de ander haat de kermis. Soms is er veel kritiek op de kermis. Mensen vinden dan bijvoorbeeld dat er teveel gedronken wordt door de kermisbezoekers, dat er teveel vechtpartijen zijn, dat er wordt gegokt of dat er ander immoreel gedrag voorkomt. Vooral vroeger kwam dit allemaal regelmatig voor. De hoge burgerij zag de kermis dan ook als een bron van moreel verval. Voor veel mensen was de kermis destijds iets waar ze maanden naar uitkeken en waarbij ze volledig los konden gaan, met alle gevolgen van dien. Gelukkig is er voor de meeste mensen tegenwoordig veel meer keus uit evenementen en hoeven ze zich niet alleen meer te focussen op de kermis.

Het stadsbestuur of de gemeente beslist

Er was zelfs ooit een tijd dat kermissen beperkt of afgeschaft werden door stadsbesturen, aangemoedigd door de gegoede burgerij. Het volk had hier natuurlijk geen begrip voor en er ontstonden zelfs kermisoproeren, waarvan die in Amsterdam de bekendste was. Tegenwoordig worden kermissen nog steeds door de gemeente georganiseerd, hier wordt meestal wel een gespecialiseerd bureau voor ingeschakeld. De plaatsen voor de exploitanten worden ‘verpacht’. Inmiddels is de Tilburgse Kermis uitgegroeid tot de grootste kermis van de Benelux.

Met de kinderen naar een attractiepark

Als je aan een kind vraagt wat ze graag zouden gaan doen, is de kans groot dat ze het liefst een dagje naar een attractiepark willen. Voor kinderen zijn attractieparken meestal een paradijs waar ze zich helemaal uit kunnen leven. Dat geldt niet alleen voor de kleine kinderen, maar ook tieners kunnen zich vaak in een pretpark uitstekend vermaken. Zelfs de meeste volwassenen vinden het best leuk om een dagje van het onbezorgde vermaak te genieten.

Voor welke leeftijd

Er zijn verschillende soorten thema- en pretparken en niet ieder park is geschikt voor alle leeftijden. Als je met je kind naar een pretpark gaat en het mag nergens in omdat hij of zij te klein is voor de attracties, dan is de lol er natuurlijk al snel af. Kijk daarom altijd eerst even welke attracties er in het park zijn en voor welke leeftijden deze attracties geschikt zijn. Heb je kinderen uit verschillende leeftijdscategorieën dan is dit zeker ook belangrijk. De dag is immers een stuk minder leuk als er eentje loopt te mokken omdat het saai is of dat de kleintjes iedere keer teleurgesteld worden omdat ze ergens nog niet in mogen.

Hoe inclusief is de entreeprijs

Een attractiepark vraagt meestal een entreeprijs waarna bij binnenkomst de meeste attracties vervolgens gratis zijn. Het type attractie kan uiteenlopen van een sprookjestuin tot de meest indrukwekkende rollercoaster. Check vooraf wel even of eenmaal binnen de attracties inderdaad bij de entreeprijs zijn inbegrepen, anders kunnen de kosten voor zo’n dagje uit alsnog flink tegenvallen. Hou ook rekening met lange wachttijden in de drukke periodes. Tip: In sommige parken kun je een speciale pas kopen om de wachttijden te verkorten.

Meenemen naar een attractiepark

Een dagje naar een attractiepark kan best een prijzige aangelegenheid zijn. Zeker wanneer het gaat om een gezin met kinderen. Daarom is het verstandig om een aantal dingen zelf mee te nemen, zodat je de kosten enigszins laag kunt houden. Niet alleen de items die een dagje in een attractiepark een stuk relaxter maken, maar ook een aantal dingen die de kostprijs voor de dag een beetje kunnen drukken.

Wat is handig

Het is sowieso handig om de spullen die je mee wilt nemen ergens in te doen zodat je niet de hele dag hoeft te sjouwen. Heb je een kinderwagen of een buggy, dan kunnen misschien de zwaardere dingen in het bagagemandje en de rest in een rugzak, maar zo’n handzaam handbagagekoffertje met wieltjes is ook ideaal. Zorg voor reservekleding voor kinderen, eventueel luiers, babyvoeding, verschoningsmatje, billendoekjes, snoetenpoetsers en neem ook altijd zonnebrandcrème mee. Zorg bovendien voor een vest of regenponcho, voor het geval het weer plots verslechtert.

Wat maakt het goedkoper

Zelf wat te eten en drinken meenemen scheelt flink in de onkosten. Neem flesjes water of iets anders mee waarvan de flesjes na te vullen zijn met kraanwater. Neem ook brood, fruit en wat te snoepen mee, dan hoef je niet bij ieder eettentje te stoppen omdat de kinderen trek hebben.

Gebruik vrijblijvend het contactformulier als je meer informatie wilt over magic-fair.nl

magic-fair.nl – Alles wat je wilt weten over evenementen met kinderenmagic-fair.nl – Alles wat je wilt weten over evenementen met kinderen

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *